подробно
подробно

С пристигането на лятото новите енергийни превозни средства са изправени пред по-големи рискове. При високата температура понякога се появяват новини за спонтанно изгаряне.

Въпреки че спонтанното изгаряне на нови енергийни превозни средства е като котката на Шрьодингер, това може да не се случи, но възможната опасност все още кара хората да се страхуват.


Защо новите енергийни превозни средства се запалват спонтанно? Има ли някакво решение?

Спонтанното изгаряне не е невидимо, прегряването на батерията е виновникът

1.jpg

Много хора ще приемат за даденост, че спонтанното изгаряне на нови енергийни превозни средства е причинено от прекалено високата температура на двигателя или от горещата външна обвивка, но всъщност по-голямата част от спонтанното изгаряне на чисти електрически превозни средства е причинено от батерията.

 


Има много видове батерии за съхранение на енергия за нова енергия

Като никело-метални хидридни батерии, натриево-сярни батерии и т.н., но най-широко известните са литиевите батерии.

В процеса на зареждане и разреждане, с увеличаването на енергийната плътност, рискът от термично бягство също се увеличава. Ако в този момент се случи автомобилен сблъсък, батерията се деформира, диафрагмата се разкъсва и запалимият електролит изтича, което може да причини късо съединение на електрифицираното оборудване. настъпва спонтанно изгаряне.

В допълнение към разкъсването и изгарянето на батерията, причинени от външен сблъсък, литиевата батерия също ще образува запушване вътре след повторно зареждане. Когато токът премине, ще настъпи късо съединение, което ще причини пожар.

 2.jpg


Тъй като структурата на батерията на повечето нови енергийни превозни средства е батерия, съставена от малки батерии, ако късо съединената батерия няма защитни мерки, тя бързо ще се разпространи върху цялата батерия и дори ще причини експлозия.


Малките парчета се използват и за големи цели, а аерогелът се превърна в ключовата технология за решаване на проблема

Верижната реакция на спонтанно изгаряне на батерията, причинена от малка батерия, може значително да подобри безопасността на новите енергийни превозни средства, ако тя е защитена и защитена от източника.

Ако обвием батерията с топлоизолационен материал, дори ако възникне късо съединение, това няма да засегне други батерии, нито ще се разпространи върху цялото превозно средство.

Най-добрият материал за термично управление за опаковане на батерии понастоящем е международно признат като аерогел.

 3.jpg


Аерогел е най-лекото твърдо вещество в света, но има супер топлоизолационни свойства.  

Изглежда като тънък слой "слаб вятър", но може директно да издържи на директното изгаряне на пламъци с висока температура за 60 минути.

 4.jpg


Възможно е всяка батерия на ново енергийно превозно средство да бъде обвита със слой аерогел, дори ако една батерия е достигнала много висока температура, тя няма да прехвърли топлина към други батерии и компоненти, като по този начин прави новата енергия Вероятността за спонтанно горене на автомобила значително се намалява.

В същото време, тъй като аерогелът е изключително лек и тънък, само половината от дебелината на традиционните компоненти може да постигне същия ефект на защита на батерията, което не само може да осъзнае лекотата на автомобила, но и значително да удължи експлоатационния живот на батерията, което може да се каже, че решава проблема с батерията на новото енергийно превозно средство най-добрата технология


  • Home

    Whatsapp

    консултирайте се

    Email

    Звънни